“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 124
2. Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (30 Kasım 1925)
Tarikat mensuplarının toplandığı, zikir, ibadet ve öğretim yaptıkları yerlerin büyüklerine tekke, küçüklerine de zaviye adı verilirdi. Selçuklular Dönemi’nde ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve gelişme döneminde Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında önemli katkıları olan tekke ve zaviyeler, daha sonraki yüzyıllar içinde asıl amaçlarını kaybetmişti. Bazıları dinî duyguların istismar edildiği, İslam dini ile bağdaşmayan inançların ve uygulamaların olduğu yerler hâline gelmişti. Bu duruma son vermek amacıyla laiklik ilkesi doğrultusunda 30 Kasım 1925’te çıkarılan bir kanunla tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Aynı kanunla şeyhlik, dervişlik, dedelik, seyitlik, müritlik, çelebilik ve türbedarlık gibi unvanların kullanılması da yasaklandı.
3. Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik
Osmanlı Devleti’nde Batılı devletlerden farklı takvim, saat ve ölçüler kullanılıyordu. Halk yaygın olarak hicri takvimi kullanırken devletin son dönemlerinde resmî işler için Rumi takvim kullanılmaya başlandı. Hafta tatili cuma günüydü. Saat olarak alaturka saat denilen, yazın ve kışın, güneşin battığı anı, saat 12 olarak kabul eden saat kullanılıyordu. Bunun yanında, bugünkü Batı saati (alafranga saat) de kullanılıyordu. Ölçü birimi olarak arşın, okka, endaze gibi bölgeden bölgeye değişiklik gösteren ve bir standarda sahip olmayan ağırlık ve uzunluklar kullanılıyordu.
Batılı ülkelerle ilişkilerimizi düzene koymak, ticari ve mali konularda karışıklıkları gidermek amacıyla 26 Aralık 1925’te çıkarılan kanunla miladi takvim ve uluslararası saat uygulaması kabul edildi. Miladi takvim 1 Ocak 1926’dan itibaren kullanılmaya başlandı. Hafta sonu tatili de cuma gününden pazara alındı (1935). 26 Mart 1931’de kabul edilen bir kanunla da Batılı ülkelerde yaygın olarak kullanılan uzunluk ölçü birimi metre ve ağırlık ölçü birimi kilogram kabul edildi. İnkılapçılık ilkesi doğrultusunda yapılan bu değişikliklerle yurt içi ve yurt dışı ticarette, ekonomik ilişkilerde kolaylıklar sağlandı.
Ülke içinde ölçü birimlerinin farklı olması hangi sorunlara yol açabilir? Tartışınız.
- Cevap: Ülke içinde ölçü birimlerinin farklı olması, ticarette ve iletişimde karışıklığa neden olabilir ve bu birimlerin tutarsızlığı, ekonomik verimliliği azaltabilir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap