“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 120
6. Üniversite Reformu (1933)
Osmanlı Devleti Dönemi’nde açılan İstanbul’daki Darülfünun, cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizdeki tek yüksek öğretim kurumuydu. Ancak Darülfünun bilimsel çalışmalara öncülük edecek bir kurum olmaktan uzakti. Darülfünunda köklü değişikliklere ihtiyaç duyuluyordu. I. Dünya Savaşı devam ederken 1915’te Darülfünun önemli bir reformdan geçti. Almanya’dan hocalar getirilerek görevlendirildi. Darülmesailer yani enstitüler kuruldu. Ancak savaş döneminin maddi olumsuzlukları bu reform teşebbüsünün başarısını engelledi.
Mustafa Kemal ülkenin modern bir üniversiteye ihtiyacı olduğunu görüyor bu yönde atılacak adımların bilimin gelişmesine ve ülkenin kalkınmasına önemli katkılar yapacağını düşünüyordu. Bu doğrultuda Darülfünunda yeni bir düzenleme yapılmasına karar verildi. Darülfünun hakkında incelemelerde bulunarak rapor hazırlaması için İsviçre’den Profesör Albert Malche (Albert Malş) Türkiye’ye davet edildi. Albert Malche incelemelerin ardından hazırladığı raporu Millî Eğitim Bakanlığına sundu. Bu raporda özetle şu tespitler yer alıyordu:
Talebeler henüz harp nesli olup kötü bir orta tahsilin etkilerinde bulunmaktadırlar. Talebe seviyesi okudukları vilayet veya lisenin mahiyetine göre çok değişmektedir. Türkçe yayın yeteri kadar yoktur. Yabancı yayınları okuyup anlayacak talebe sayısı çok azdır. Eminin (rektörün) yetkileri net tanımlanmamıştir. Eminin ilimle uğraşması esas vazifesidir. Profesör atamaları ve azledilmeleri keyfidir. İmtihanlar çok sıkı olmalı ve ezberden ziyade talebenin bilgisini tatbik sahası bulabileceği amelî (pratik) meselelere ait olmalıdır. Türkçe dersler, ufuk açıcı değil, sadece bir ansiklopedinin özeti şeklinde ele alınmaktadır. Derslere ait kitaplar bulunmadığı gibi, profesörler de kitap yazmaları için telif ve neşre davet olunmalıdır. Talebeler, alacakları eğitim konusunda hiçbir fikir sahibi değildir. Pratik dersler toplam eğitim süresinin en az üçte birini kapsamalıdır.
Üniversite reformu çalışmaları için daha sonra Almanya’dan da uzmanlar getirildi. Bu uzmanların da görüşleri dikkate alınarak çalışmalar tasarılaştirıldı. Darülfünun kapatılarak yerine İstanbul Üniversitesi kuruldu (1933). İstanbul Üniversitesinin açılmasından sonra yükseköğretim alanında eğitim verecek birçok okul açıldı. Ankara’da Hukuk Fakültesi, Gazi Orta Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü, Yüksek Ziraat Enstitüsü, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Mülkiye Mektebi açıldı. Çağın gerektirdiği eğitimi vermeye yönelik bu gelişmeler inkılapçılık ilkesi doğrultusunda gerçekleştirildi.
Etkinlik
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
“1924-1930 Mustafa Kemal’in ilköğretim-ortaöğretim üzerinde reform çalışmaları yaptığı bir dönemdir. 1930’dan itibaren ise daha çok yükseköğretim ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Darülfünun yeterli değildir, Darülfünunun yenilenmesi gerekir, diye bir görüş ortaya çıkar. Darülfünunun yerine İstanbul Üniversitesi kurulur.
- Cevap: Bu sorunun devamı diğer sayfadadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap