Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 115

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 115

C. HUKUK ALANINDA MEYDANA GELEN GELİŞMELER

1. Hukuki Düzenlemelerin Gerekçeleri

Hukuk, insanların bir düzen içinde yaşayabilmeleri için gereken kurallar bütünüdür. Hukuk kuralları, toplumda meydana gelen değişimlere göre zaman içinde yeni düzenlemelere ihtiyaç duyar. Osmanlı Devleti’nde de zaman içinde hukuk sisteminde önemli değişiklikler oldu. XIX. yüzyılda Avrupalı devletlerin hukuk kuralları örnek alınarak kanunlar yapıldı. Ancak bu durum, çoklu hukuk sistemi uygulayan devlette hukuk alanındaki karmaşayı daha da arttırdı. Osmanlı Devleti’nde İslami kurallara göre hüküm veren mahkemelerin yanında, gayrimüslimlerin bağlı olduğu ve kapitülasyonlar nedeniyle elçiliklere bağlı çalışan mahkemeler de bulunuyordu. Bu karmaşaya son vermek ve hukuk birliğini sağlamak için Avrupalı ülkelerin kanunlarından yararlanılarak Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu (İtalya kanunlarından yararlanılarak 1926’da), Türk Ticaret Kanunu (Almanya kanunlarından yararlanılarak 1928’de) ve Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu (İsviçre kanunlarından yararlanılarak 1927’de) gibi kanunlar yürürlüğe girdi.

2. Türk Medeni Kanunu’nun Kabulü (17 Şubat 1926)

Medeni Kanun evlenme, boşanma, ölüm, miras gibi çok çeşitli konuları içerdiğinden hukuk düzeninin temelini oluşturur. Türk devlet ve hukuk sisteminin laikleşmesi için Osmanlı Devleti döneminde kullanılan Mecelle’nin yerine yeni bir medeni kanuna ihtiyaç duyuldu. Bu amaçla oluşturulan komisyon, çeşitli ülkelerin medeni kanunlarını inceledi ve Türk toplum yapısına uygun, laik bir yapıya sahip, sorunlara akılcı çözümler getiren, kadın-erkek eşitliğini öngören İsviçre Medeni Kanunu’nun örnek alınmasına karar verdi. Türkçeye çevrilerek yeniden düzenlenen kanunun yürürlüğe girmesiyle

• Kadın ve erkek arasında toplumsal ve ekonomik alanda eşitlik sağlandı.
• Kadınlara istediği her mesleğe girme hakkı verildi.
• Tek eşle evlilik ve resmî nikâh zorunluluğu kabul edildi.
• Boşanma hakkı hem kadın hem erkek için eşit hâle getirildi.
• Aile toplumun temeli sayılarak çocukların iyi yetişmeleri için ana babaya yükümlülükler getirildi.
• Mirastan kadın ve erkeğin eşit pay alması esası kabul edildi.

Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesi,
Türk aile yapısında ve kadının toplumdaki yerinde önemli değişikliklere yol açtı. Toplumsal hayatta ve çalışma hayatında kadın-erkek eşitliği sağlandı (Görsel 3.9). Medeni Kanun öncesinde birçok haktan yoksun olan Türk kadını farklı meslek dallarında çalışmaya başladı. Aile kurumu bu yasayla güvence altına alınarak huzurlu ve sağlıklı bir toplum yolunda önemli bir adım atıldı. Medeni Kanun’un getirdiği kadın-erkek eşitliği halkçılık ve laiklik ilkesi doğrultusunda atılmış önemli bir adım oldu.

Etkinlik

1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile günümüzde uygulanan Türk Medeni Kanunu’nu karşılaştırarak benzerlikleri ve farklılıkları belirleyip bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Benzerlikler:

  1. Her iki kanunda da kadın ve erkek arasında toplumsal ve ekonomik alanda eşitlik ilkesi kabul edilmiştir.
  2. Tek eşle evlilik ve resmi nikah zorunluluğu her iki kanunda da yer almaktadır.
  3. Aile toplumun temeli olarak kabul edilmiş ve çocukların iyi yetişmeleri için anne ve babanın yükümlülükleri düzenlenmiştir.
  4. Mirasta kadın ve erkeğin eşit pay alması esası her iki kanunda da benimsenmiştir.

Farklılıklar:

  1. 1926’daki kanun Osmanlı dönemindeki Mecelle’nin yerine geçerek laik ve çağdaş bir yapıya sahipken, günümüzdeki kanun 1926’dan sonra birkaç kez revize edilerek güncellenmiştir.
  2. Günümüzdeki Türk Medeni Kanunu, özellikle aile hukuku alanında daha detaylı hükümler içermekte ve toplumun değişen ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla güncellenmiştir.
  3. Eğitim, sağlık, çevre gibi konuların hukuki düzenlemeleri günümüzdeki kanunla daha fazla entegre edilmiştir.
  4. Günümüzdeki kanunda cinsel saldırı, şiddet, aile içi şiddet gibi modern hukukun gereksinimlerini karşılayan hükümler bulunmaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!