“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 111
Mustafa Kemal’in Ankara’nın başkent olmasını istemesinin bir gerekçesi aşağıdaki metinde yer almaktadır:
‘Mustafa Kemal, sıcak bir günün akşamında yanında bazı kişiler ile Çankaya Köşkü’nün bahçesinde dolaşıyordu. Ben de o sıralar eski köşkün tavan dekorlarıyla meşguldüm. Tozlu ve sisli bir hava Ankara’nın üzerine çökmüştü. Yer yer toz hortumları semaya doğru yükseliyor ve manzaraya daha boğucu bir hava ekliyordu. Bize:
Ankara’yı hükümet merkezi yapmakla iyi ettim mi? diye sordu.
Tabii herkes olumlu yanıt verdi. Arkasından:
Neden, sorusu gelince kimi stratejiden, kimi siyasetten bahsetti. Hatta birimiz “Kayalık güzeldir.” gibi bir estetik görüş de ortaya atti.
Mustafa Kemal tartişmayı şu sözleriyle kesti:
(…) Ankara’nın Hükümet merkezi olması için saydığınız gerekçeler beni ikna etmeye yetmez. Ben Ankara’yı hükümet merkezi yapmakla büsbütün başka bir hedef güttüm. Türk’ün imkânsızı imkân hâline getiren gücünü dünyaya bir kere daha göstermek istedim. Bir gün gelecek şu çorak tarlalar, yeşil ağaçların çevirdiği villaların arasında uzanan yeşil sahalar asfaltlarla bezenecek. Hem bunu hepimiz göreceğiz. O kadar yakında olacak.” [Düşünce ve Davranışları ile Atatürk, s. 4-5.(Düzenlenmiştir.)]
3. Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açılarak yeni bir Türk Devleti kurulmuştu. 1921 Anayasası’nda egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu belirtilmişti. Saltanata son verilerek millî egemenlik önündeki engeller kaldırılmıştı. Millet egemenliğine dayalı bu yönetimin adının cumhuriyet olması gerekiyordu. Ancak siyasi ortamın uygun olmaması nedeniyle cumhuriyetin ilanı zamana bırakılmış, bu konuda acele edilmemişti. Devlet, o dönemde TBMM Hükümeti olarak adlandırılıyordu.
Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Mustafa Kemal’e muhalif milletvekilleri harekete geçtiler. Rauf (Orbay) Bey, hükümetin başındaki görevinden ayrılırken yerine Fethi (Okyar) Bey getirildi. Meclis’in içindeki muhalefet, etkinliğini arttırarak hükümetin çalışmalarını engellemeye başladı. Bunun üzerine Fethi Bey görevinden ayrıldı. Anayasaya göre uygulanan Meclis hükümeti sistemine göre bakanlar hükümet başkanı tarafından atanmaz, meclis tarafından teker teker seçilirdi. Meclis içinde siyasi bölünmeler nedeniyle hiçbir aday, bakanlık için gerekli çoğunluğu sağlayamıyordu. Hükümet bunalımı baş göstermiş, ülke yönetilemez bir hâle gelmişti. Mustafa Kemal hükümet kurması muhtemel milletvekilleriyle görüşerek hükümet kurma görevini kabul etmemelerini istedi ve cumhuriyetin ilanı için hazırlıklara başladı.
Devlet başkanının olmaması, rejimin adının konulmaması ve hükümetin kurulamaması cumhuriyetin ilanından önce yeni Türk Devleti’nin karşılaştığı üç önemli sorundu. Hükümet bunalımı karşısında Mustafa Kemal, cumhuriyetin ilanı çalışmaları için 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşları ile bir araya geldi. O akşam yaşananları Mustafa Kemal Nutuk’ta şöyle anlatıyor:
‘Yemek sırasında ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.’ dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhâl düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim. O gece birlikte olduğumuz arkadaşlar erkenden ayrıldılar. Yalnız İsmet Paşa Çankaya’da misafirdi. Onunla yalnız kaldıktan sonra, bir kanun tasarısı müsveddesi hazırladık.
Bu müsveddede 20 Ocak 1921 tarihli Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nun (Anayasa) devlet şeklini tespit eden maddelerini şu şekilde değiştirdim: Birinci maddenin sonuna ‘Türkiye Devleti’nin hükümet şekli cumhuriyettir.’ cümlesini ekledim.” (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s. 543.)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap