Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 110

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 110

B. SIYASI ALANDA MEYDANA GELEN GELİŞMELER

1. Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)

23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açıldı. Böylece yeni Türk devletinin temelleri atıldı.

Büyük Millet Meclisi, 1921 Anayasası ile egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu; yönetim şeklinin, halkın kendi kendini idare etmesi esasına dayandığını kabul etmişti. Bu madde, saltanatın kaldırıldığının açık bir ifadesiydi. Bu anayasada ayrıca Türkiye Devleti ifadesi kullanılmakta, Osmanlı Devleti’nin varlığından söz edilmemekteydi.

Lozan’da yapılacak barış görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile beraber İstanbul Hükümeti de davet edilmişti. Bu davet saltanatın kaldırılmasına zemin hazırladı. İstanbul Hükûmeti’nin sadrazamı Tevfik Paşa, Lozan görüşmelerinde ortak bir politika belirlemek için yetkili bir kişinin kendisiyle görüşmek üzere gönderilmesini istiyordu. Tevfik Paşa’nın bu önerisi reddedilerek saltanatın kaldırılması konusu Meclis’te görüşülmeye başlandı. TBMM’de söz alan Mustafa Kemal, saltanatla hilafetin birbirinden ayrılması gerektiğini, hâkimiyetin halkın seçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisine ait den ayrılması gerektiğini, hâkimiyetin halkın seçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisine ait

‘[Türk halkının kayıtsız ve şartsız hâkimiyete sahip olduğunu bir defa daha ve kesinlikle tekrar ediyorum. Hâkimiyet; hiçbir anlamda, hiçbir şekilde, hiçbir renk ve hiçbir kılavuzlukta ortaklık kabul etmez.” (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s. 474.)

1 Kasım 1922’de Meclis’deki görüşmelerden sonra, saltanat oy birliği ile kaldırıldı. Saltanat kaldırılınca Sadrazam Tevfik Paşa istifa etti. Osmanlı Devleti’nin son padişahı Vahdettin (Görsel 3.3), 17 Kasım 1922’de İstanbul’dan ayrıldı. Ertesi gün Türkiye Büyük Millet Meclisi, Osmanlı Hanedanı’ndan Abdülmecit Efendi’yi halife seçti. Böylece cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda önemli bir inkılap gerçekleştirilerek millî egemenlik güçlendirildi. Bu inkılap aynı zamanda I. TBMM’nin gerçekleştirdiği yegâne inkılaptır.

2. Ankara’nın Başkent Oluşu (13 Ekim 1923)

Lozan Barış Antlaşması’nın onaylanmasından sonra İtilaf Devletleri İstanbul’dan tamamen çekildi. Bu durum kamuoyunda ve Meclis’te devletin yönetim merkezinin İstanbul’a taşınması tartışmalarını ortaya çıkardı. Buna karşılık Ankara, Temsil Heyeti’nin 1919’da şehre gelerek çalışmalarına başlamasıyla Millî Mücadele’nin ve kurulmakta olan yeni Türk devletinin merkezi olmuştu. Mustafa Kemal Ankara’nın (Görsel 3.4) başkent olmasını ve böylece Türk milletinin kasaba görünümündeki bu çorak şehri modern bir şehir hâline getirerek neler başarabileceğini dünyaya göstermek istiyordu.

Başkentin neresi olacağı tartışmalarına son vermek amacı İsmet Paşa ve bazı milletvekilleri meclise bir yasa teklifi verdiler. Bu teklifin yasalaşmasıyla birlikte Ankara 13 Ekim 1923’te başkent ilan edildi.

Ankara’nın başkent olarak ilan edilmesinde coğrafi olarak ülkenin merkezinde bulunması, kara ve demir yolu ile ülkenin birçok yerine ulaşımın kolayca sağlanabilmesi, Millî Mücadele’nin merkezi olması etkili oldu. Ayrıca Ankara başkent ilan edilerek dünyaya Osmanlı Devleti’nin son bulduğu, yeni bir Türk devletinin kurulduğu gösterilmek istendi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!