“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 109
Türkiye’nin ekonomik şartları ve 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı devletçilik ilkesinin uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, yeterli sermaye, bilgi ve teknolojik birikim yoktu. işletmeler yabancıların elindeydi. Ekonominin güçlenmesi için devletin öncülüğüne ve desteğine ihtiyaç bulunmaktaydı. Bu ilke doğrultusunda yapılan yatırımlarla halkın ihtiyaçlarının önemli bir bölümü kendi üretimimizle karşılanabilir hâle gelmiştir.
5. Laiklik
Laiklik, devlet ile din işlerinin ayrılığını, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından tarafsız olmasını ifade eder. insanların inançlarının gereğini serbestçe yerine getirebilmesini ve devletin bütün inançlara eşit mesafede durmasını, insanların inançlarını özgürce yaşamalarını öngörür. Bu ilke, din ve vicdan özgürlüğünün bir gereği olup anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. Laiklik ilkesi devlet düzeninde aklı ve bilimi temel alır. Laik bir devlette herkes istediği dini ve inancı seçebilir, hiç kimse, dinî ayin ve törenlere katılmaya veya katılmamaya zorlanamaz. Hiç kimse, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz veya suçlanamaz. Dinî inanç, ibadet ve kanaat özgürlüğü devlet tarafından güvence altına alınmıştır. Bu durumu Atatürk şu sözlerle ifade etmiştir:
‘laiklik yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.” (Düşünce ve Davranışları ile Atatürk, s. 54.)
6. İnkılapçılık
inkılap toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik anlamına gelmektedir. inkılapçılık, çağın gerisinde kalmış kurumların yerine, aklın ve bilimin doğrultusunda çağdaş kurumlar kurmak şeklinde tanımlanabilir. Atatürk, Türk milletini kısa zamanda çağdaşlaştırmak amacı ile birçok inkılaba öncülük ederek millet egemenliğine dayanan, bilimi rehber edinen, laik bir devlet yapısı oluşturmuştur. Türkiye; eğitim, hukuk, kültür ve ekonomi gibi alanlarda çağdaş bir yapı kazanmıştır. inkılapçılık dünyadaki değişimleri takip ederek değişen şartlara ayak uydurmayı öngörür. Bu yönüyle inkılapçılık durağan değil dinamik bir yapıdadır.
Atatürk ilkeleri milletimize neler kazandırmıştır? Tartışınız.
- Cevap: Atatürk ilkeleri, Türkiye’ye bağımsızlık, demokrasi, laiklik, eğitimde reformlar ve ekonomik kalkınma gibi büyük kazançlar getirmiştir. Bu ilkeler, ulusumuzun modernleşmesini ve uluslararası arenada daha etkin bir konuma gelmesini sağlamıştır. Aynı zamanda, toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlere vurgu yaparak Türkiye’nin çağdaş bir demokrasi olarak gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Etkinlik
Aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap