“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 108
Fertleri birbirine bağlayan en önemli şey, millî birlik ve beraberlik duygusudur. Türk milleti yüzyıllar boyunca aynı bayrak altinda yaşamış, vatanlarını birlikte savunmuş, kaderde, sevinçte ve tasada ortak olmuştur. Türk milletinin önderi Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, birleştiricidir. Irkçı olmayan, sosyal dayanışmayı hedef alan bir milliyetçiliktir. Memleketin her köşesindeki insanları “hep aynı cevherin damarları” olarak vasıflandıran Atatürk, ırk, mezhep, sınıf ayrılıklarını körükleyenlere karşı çıkmış, millî birlik ve bütünlüğü sarsmaya çalışanlara izin vermemiştir. Atatürk millî birlik ve beraberliğin önemini şu sözlerle açıklamıştır:
“Millet ve biz yok, birlik hâlinde millet var! Biz ve millet ayrı ayrı şeyler değiliz. Ve şunu kesin olarak söyleyeyim ki bir millet, varlığı ve bağımsızlığı için her şeye girişir ve bu gaye uğrunda her fedakârlığı yaparsa o milletin başarılı olamaması mümkün değildir. Elbette başarılı olur. Başarılı olamaz ise o millet ölmüş demektir. Şu hâlde, millet yaşadıkça ve her türlü fedakârlıkta bulundukça başarılı olamaması hatira gelmez ve böyle bir şey söz konusu olamaz!” [Atatürkçülük (Birinci Kitap) Atatürk’ün Görüş ve Direktifleri, s. 73.]
3. Halkçılık
Halk, aynı ülkede yaşayan ve o ülkenin yurttaşı olan insan topluluğudur. Halkçılık, halkın halk tarafından, halk için yönetilmesini; halkın yararının her konuda gözetilmesini öngörür. Halkçılık ilkesi millî egemenliği, herkesin eşit olmasını, hiçbir kişi veya zümreye ayrıcalık tanınmamasını gerektirir. Kişiler dil, din, ırk, cinsiyet gibi farklar gözetilmeksizin devletin eşit vatandaşlarıdır. Halkçılık, cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerinin zorunlu bir sonucudur. Atatürk (Görsel 3.2) halkçılık anlayışını şu sözlerle ortaya koymuştur:
Bizim düşüncemizde çiftçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkâr, asker, doktor, kısaca, herhangi bir sosyal müessesede çalışan bir vatandaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir. Devlete, bu anlayış ile azami yardımcı olmak ve milletin emniyet ve iradesini yerinde sarf edebilmek, bizce, bizim anladığımız manada, halk hükümeti idaresi ile mümkün olur.” [Atatürkçülük (Birinci Kitap) Atatürk’ün Görüş ve Direktifleri,
4. Devletçilik
Devlet, belirli sınırlar içinde toprağı bulunan, ülkü birliği çevresinde toplanan insanların, bağımsız olarak bir yönetim altinda örgütlenmelerine denir. Devletin var oluş sebebi, insanlar arasındaki düzeni sağlamaktır. Devletçilik ilkesi, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda devletin, başta ekonomi olmak üzere, sosyal ve kültürel alanlarda kalkınması için gerekli önlemleri almasıdır. Devletçilik ilkesi, vatandaşların yapamayacağı ekonomik yatırımları devletin yapmasını öngörür. Devletçilik ilkesi ile Türk milletinin ekonomik gücü yanında sosyal ve kültürel düzeyinin de yükseltilmesi amaçlanmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap