“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 107
A. ATATÜRK İLKELERİ
Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin kazanılmasından sonra Türk milletine çağdaşlaşma yolunu işaret ederek insan onuruna ve özgürlüğüne saygılı, millî egemenlik esasına dayanan demokrasi anlayışına sahip uygar bir toplum oluşturmak amacıyla inkılapların gerçekleştirilmesine öncülük etti. Bu inkılaplar gerçekleştirilirken Atatürk ilkeleri rehber kabul edildi. Her inkılap bir veya birkaç ilkenin gereği olarak gerçekleştirildi. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri, Türk milletini, millî kültürümüzü koruyarak millî birlik ve beraberlik içerisinde Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmayı amaçlamaktadır. Atatürk ilkeleri, bir bütünü oluşturan ilkeler olup Türk toplumunun ihtiyaçlarından doğmuştur.
1. Cumhuriyetçilik
Cumhuriyet, egemenliğin millete ait olduğu hükümet biçimi ve devlet idaresi demektir. Cumhuriyet, halkın doğrudan doğruya seçtiği temsilciler aracılığıyla egemenliği elinde tuttuğu yönetim şeklidir. Cumhuriyet yönetiminde yöneticiler belli bir süre için seçilerek iş başına gelir. Osmanlı Devleti egemenlik gücünün padişahta toplandığı bir devletti. Meşrutiyet dönemlerinde halkın oyu ile seçilmiş meclisler kurulduysa da son söz yine padişahındı. Meşrutiyetin sakıncalarını gören Atatürk (Görsel 3.1), cumhuriyetin ilanı ile egemenliğin Görse/3.1: Mustafa Kemal TBMM’de Nutuk’u okurken millete ait olduğunu ve meclisin de bu yetkiyi millet adına kullanması gerektiğini belirtmişti. Cumhuriyetçilik devletin siyasi rejim olarak cumhuriyeti benimsemesidir. Atatürk ilkelerinin başında gelen cumhuriyetçilik ilkesi, demokrasiyi Türk milletine en uygun siyasi sistem olarak belirlemiştir. Atatürk’ün cumhuriyet anlayışı demokratik cumhuriyet olarak ortaya çıkmaktadır. Atatürk cumhuriyet yönetimini şu sözlerle açıklamıştır:
“Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptiğı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun ismi cumhuriyettir. Artik hükümet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir. Artik hükümet ve hükümet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır.”
2. Milliyetçilik
Atatürk’e göre millet; geçmişte bir arada yaşamış, şimdi de bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip çıkan, aralarında dil, kültür ve duygu birliği bulunan insan topluluğudur. Atatürk’ün millet anlayışı akılcı ve insancıldır. Bir insan, kökeni ne olursa olsun, kendini hangi millete ait kabul ediyorsa o milletin kimliğini taşıyor demektir. Bu durum anayasamızda “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.” şeklinde ifade edilmiştir. Bundan dolayı Atatürk, “Ne mutlu Türk’üm diyene!” demiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap