Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84

Aşağıdaki ifadeleri birer cümleyle açıklayınız.

Hümanizm:

  • Cevap: XIV. yüzyılda Avrupa’da, ortaçağın skolastik düşünüşüne karşı doğan ve Eski Yunan ve Latin kültürünü en yüksek kültür örneği olarak gören ve onun yeniden canlandırılmasını amaçlayan felsefe, bilim ve sanat görüşü.

Mukataa:

  • Cevap: Osmanlı maliye tarihinin en önemli konularından biri, devlet harcamalarında finansman aracı olan mukataa kurumudur. Osmanlı maliyecileri, bu kurum aracılığıyla devletin nakit ihtiyacını karşılama, iç borçlanmayı sağlama ve özel sektörü finansman sürecine dahil etme amacını öngörmüşlerdir.

Ekber ve Erşed:

  • Cevap: Osmanlıda Veraset sisteminde yapılan bu değişiklikle hanedanın en büyük (ekber) ve en olgun (erşed) üyesi padişah olacaktı. Bu uygulamayla şehzadeler arasında taht kavgaları önlenmişti ancak şehzadeler ülke yönetiminde bilgi ve tecrübe kazanmamışlardı. Bilgi ve tecrübeden yoksun kalan şehzadeler, padişah olunca devlet adamları ve saray kadınlarının etkisi altında kalmışlardı.

Kâtip Çelebi:

  • Cevap: Kâtip Çelebi ya da Hacı Halife, tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yapmış Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydınıdır.

1. Orta Çağ Avrupası’nda bilimin gelişmemesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Bilimsel düşünceden aydınlanmadan çok kilisenin kuralları dışına çıkılmamış teknolojik gelişme bilimden çok doğru kabul edilen yanlışlara inanılmıştır.

2. Ulus devletler, mali sorunlarını çözmek için hangi politikaya yönelmiştir?

  • Cevap: İnsanlık birçok sorunla karşı karşıya gelmektedir. Ulus devletler mali sorunlarını çözmek için ya halka koydukları vergileri arttırmış, ya da dışarıdan ve içeriden büyük borçlar almışlardır.

3. Avrupa’nın askerî gücünü yakalamak için Osmanlı Devleti’nin yapmış olduğu çalışmalar hangileridir?

  • Cevap:

Yeniçeri ocağı kaldırıldı.
a) Nizam-ı Cedid kuruldu.
b) Ordunun eğitim şekli değişti.
2. Ordu beş ordu şeklinde teşkilatlandırıldı.
3. Askerlik süresi beş yıl olarak belirlendi.
4. Askere alma işi kura ile yapılmaya başlandı.

4. Celâli İsyanlarının çıkmasında etkili olan nedenler nelerdir?

  • Cevap: Vergiler yüzünden borca giren köylüler, işledikleri toprakları sonunda tefecilere kaptırdılar. Osmanlı toprak düzeninin belkemiği olan tımar sistemi bozuldu. Büyük nüfus hareketleri ortaya çıktı ve kentlere büyük göçler oldu. Tarımsal üretim geriledi ve kıtlık tarım ürünleri fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Bu gelişmeler sonrası halk ayaklandı.

5. Osmanlı Devleti’nde, Lâle Devri’nde gerçekleştirilen yenilikler nelerdir?

  • Cevap: Lale Devri’nde oldukça fazla yenilik yapılmıştır. Bunlardan en önemlisi ilk matbaanın kurulmasıdır. 1727 yılında İbrahim Müteferrika ve Sait Efendi tarafından Avrupa’dan getirilmiştir. Bu matbaadan bir süreliğine dini kitap basılması yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra, Avrupa’da olan gelişmeleri daha yakından incelemek ve gözlemek amacı ile Çelebi Mehmet Efendi Fransa’ya elçi olarak gönderilmiştir. Ayrıca bu dönemde mimar alanında da gelişmeler yaşanmıştır. Ahşaptan evler de yapılmıştır. 1728 yılında yapılan III. Ahmet Çeşmesi dönemin önemli yapılarındandır. 1720 yılında ilk itfaiye teşkilatı kurulmuştur. Bu teşkilatın adı “Tulumbacı Ocağı”dır. Yeniçeri Ocağı’na bağlı olarak kurulmuştur. Sağlık alanında da bu dönemde ilk çiçek aşısının yapıldığını söyleyebiliriz. Bunun dışında kağıt, cam, seramik vb. gibi fabrikalar kurulmuştur. Ayrıca birçok yeni kütüphane de açılmıştır. Bu dönemde tercüme heyetleri de kurulmuştur.

1. Ucuz iş gücü ve fazla üretim anlayışına sahip olan merkantalizmin temeli, ülkelerin güç ve zenginliklerinin sahip olduğu değerli madenlerle ölçülebileceği fikrine dayanır. Buna göre merkantilizmle ilgili olarak;
I. zenginliğin kaynağı topraktır,
II. ihracat desteklenmiştir,
III. nüfus artırılmaya çalışılır durumlarından hangileri söylenemez?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I,II ve III

  • Cevap: A

2. Aşağıdakilerden hangisi tımar sisteminin bozulmasının nedenlerinden biri değildir?
A) Uzun süren savaşların yaşanması
B) Nüfusun hızlı artması
C) Tımarların, sipahiler dışında kimselere verilmesi
D) Tımarların özel mülke dönüştürülmesinin önlenmesi
E) Enflasyon artışı ve paranın değer kaybetmesi

  • Cevap: D

3. Osmanlı Devleti’nde belirli bir veraset sisteminin olmaması;
I. taht mücadelelerinin yaşanması,
II. rakip devletlerin Osmanlı için tehlike oluşturması,
III. uzun süren siyasi sıkıntıların ortaya çıkması
durumlarından hangilerine neden olmuştur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I,II ve III

  • Cevap: E

4. Amerika’nın keşfi sonrası Avrupa’ya akan değerli madenler;
I. kıtalar arası ticaretin gelişmesi,
II. Osmanlı akçesinin değerinin artması,
III. Akdeniz ticaretinin öneminin azalması
durumlarından hangilerine neden olmuştur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap C

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!