Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

20- 23. soruları metne göre cevaplayınız.

Osmanlı Devleti’nde Ulufe Uygulaması

Osmanlı Devleti’nde ulufe tabirinin Osmanlı hanedan mensuplarına verilen düzenli parayı ve paralı askerlere ödenen ücretleri de kapsayan geniş bir kullanımı vardı. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinden itibaren günlük şeklinde akçe üzerinden hesaplanan ulufeler üç ayda bir ödenirdi. Padişahın hizmetinde bulunan kâtiplerin, ulemanın, kapıkullarının ve çeşitli görevlilerin ücretleri görevlerinin önemine, süresine ve bu süre içinde gösterdikleri yararlılıklara göre belirlenirdi.

Kapıkullarına ve özellikle yeniçerilere ulufe dağıtımı Topkapı Sarayı’nda gösterişli bir törenle gerçekleştirilirdi. Ulufe divanı adı verilen bu törene bütün devlet erkânını hazır bulunurdu. Ulufe dağıtımından önce yeniçerilere bir yemek verilirdi. Yeniçerilerin verilen yemeği istekle yemeleri itaat ve memnuniyet işareti kabul edilirdi. Yeniçeriler dışındaki topçu, cebeci ocaklarına ve diğer ocaklara ulufeleri bu ocakların kışlalarında dağıtılmak üzere kâtiplerine toptan teslim edilirdi.

XVII. yüzyıl başlarında I. Ahmed’in tahta geçişi sırasında 2 akçe olan yeniçeriliğe başlangıç ulufesinin 3 akçeye çıkarıldığı, en yüksek nefer maaşının 8 akçeden 9 akçeye yükseltildiği görülmektedir. Bu miktarların IV. Murad devrinde de geçerli sayıldığı ve Sultan İbrâhim’in padişahlığı döneminde en yüksek yeniçeri neferi maaşının 12 akçeye kadar çıktığı anlaşılmaktadır. Akçenin tağşişler yüzünden değer kaybetmesinin ve fiyat artışlarının yeniçeri ulufelerinin alım gücünü düşürmesine rağmen merkezî yönetimin ulufelere zam yapmadığı, ancak yeniçerilerin askerlik dışı mesleklere yönelmesine de karşı çıkmadığı belirtilmektedir. XVIII. yüzyılın son çeyreğine gelindiğinde yeniçeri ulufelerinin 7-8 akçe arasında seyretmesi ulufelerde herhangi bir iyileştirmenin yapılmadığını göstermektedir. Bu tarihten itibaren özellikle ocağın aktif personelini oluşturan eşkinci yeniçerilerin maaşlarında bazı artışlar yapılmaya çalışıldı, ayrıca sefere giden yeniçerilerin ve eşkincilerin maaşları daha düzenli biçimde ödendi. Yeniçeri ulufelerinin bir miktar artması yeniçeriliğin kaldırılmasına kadar devam etti.
Ulufe yolsuzluklarının önlenememesinin ve Yeniçeri Ocağında istenen reformların yapılamamasının asıl sebebi, kapıkulu ulufelerinin yüksek dereceli devlet görevlilerinin ve hizmetkârlarının elinde bulunmasıy- dı. Bu sorun II. Mahmud tarafından Yeniçeri Ocağının 1826’da kaldırılmasına kadar devam etti. Osmanlı Devleti’nde ulufe tabiri Yeniçeri Ocağının ortadan kaldırılması üzerine kullanımdan düşmüş, bunun yerini “mahiye” ve “maaş” kelimeleri almıştır.

20. Yeniçeri Ocağı Osmanlı askerî teşkilatı içerisinde nasıl bir öneme sahiptir? Yazınız.

  • Cevap: Yeniçeri Ocağı, Osmanlı askeri teşkilatının temel bir parçasıydı.

21. Yeniçeri askerlerinin aldığı maaşların zaman içerisinde artırılmasının sebeplerini yazınız.

  • Cevap: Yeniçeri maaşlarının artışı ekonomik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

22. Osmanlı Devleti’nin ücretli askerlik uygulaması ile mesleği askerlik olan profesyonel orduya geçmesinin Osmanlı Devleti üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri neler olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Ücretli askerlik, profesyonel bir ordu oluşturmada olumlu etkilere sahip olabilirdi, ancak ekonomik yük ve merkezi kontrolün artışı olumsuz sonuçlar doğurabilirdi.

23. Osmanlı Devleti’nde ulufe uygulamasından hangi kesimler yararlanmaktaydı?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde ulufe, yeniçeriler, kâtipler, ulema, kapıkulları ve diğer görevlilere ödeniyordu.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!