Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

1-7. sorularda boş bırakılan yerlere uygun sözcüğü / sözcükleri yazınız.

  • Cevap:

1. İlk dönemlerde Osmanlı Beyliği’nde seferler ve fetihler, Osmanlı Beyliği’ne bağlı Aşiret kuvvetleri ile yapılırdı.
2. Osmanlı Dönemi tarihçisi Âşıkpaşazade Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda etkili olan dört ayrı zümreden bahsetmiştir.
3. Ahilerin bir araya gelerek oluşturduğu cemiyete Fütüvvet adı verilirdi.
4. Osmanlılarda Gaza kavramı, bir fetih ideolojisi hâline gelen ve “din için yapılan savaşı” ifade eder.
5. Osmanlı’da teşkilatlı ilk askerî yapı fikrini ortaya atanlar, Çandarlı Kara Halil ile Alaattin Paşa ’dır.
6. Devlet hazinesine ait olan topraklara Mirî arazi denirdi.
7. Türkiye Selçuklu Devleti’nde uygulanan ikta sistemi, Osmanlı’da Tımar adıyla varlığını devam ettirmiştir.

8-9. soruların cevaplarını boş bırakılan yerlere yazınız.

8. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin silah arkadaşları kimlerdir?

  • Cevap: Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin silah arkadaşları şunlardır: Akça Koca, Konur Alp, Abdurrahman Gazi, Samsa Çavuş, Turgut Alp, Saltuk Alp, Hasan Alp gibi isimler geçmektedir.

9. İbn-i Battûta, seyahatnamesinde Ahilerin hangi özelliklerinden bahsetmektedir?

  • Cevap: İbn-i Battûta, seyahatnamesinde Ahilerin dürüst, adil, cömert ve İslam’a bağlı insanlar olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca, Ahilerin ticarette dürüstlükleri ve yardım severlikleriyle tanındıklarını belirtmektedir.

10-18. sorularda verilen ifadeleri okuyarak doğru kavramlar ile eşleştiriniz.

10. Osmanlı’da ilk düzenli orduyu kuran hükümdar

  • Cevap: Orhan Bey

11. Osmanlı’da kurulan ilk düzenli ordu

  • Cevap: Yaya ve Müsellem

12. Devşirme sistemi ile yetiştirilen devlet adamı veya asker

  • Cevap: Kapıkulu

13. Yeniçeri Ocağına asker olarak alınacak çocukların toplanma yöntemi

  • Cevap: Devşirme

14. Yeniçeri askerlerinin üç ayda bir aldıkları maaş

  • Cevap: Ulufe

15. Devşirme askerlerinin ilk eğitimlerini aldıkları yer

  • Cevap: Acemi oğlanlar ocağı

16. Dervişlerden oluşan askeri birlik

  • Cevap: Abdalân-ı Rûm

17. Yıllık geliri üç bin akçeden yirmi bin akçeye kadar olan topraklar

  • Cevap: Tımar

18. Osmanlı mali teşkilâtında vergi tespiti amacıyla yapılan sayım

  • Cevap: Tahrir

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!