Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

Osmanlı Devleti’nin eyalet idaresi, devletin en temel kurumlarından biri olan tımar sistemine dayanmaktadır ancak Mısır, Bağdat, Habeşistan, Basra ve Lahsa (El-Ahsa) eyaletlerinde bu sistem uygulanmamıştır. Klasik Çağ’da Osmanlı ordusunun en büyük bölümünü eyaletlerdeki tımarlı sipahiler oluşturmuştur. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde 6 bin kapıkulu sipahisi, 12 bin yeniçeri ve 40 bin tımarlı sipahi olduğu hesaplanmıştır.

Devlet, tımar sistemini kurmak ve sürekli bir merkezî denetim sağlamak için eyaletlerdeki bütün gelir kaynaklarını ayrıntılı olarak veren tahrir defterleri düzenlemiştir. Tahrir defterlerine bakılarak devlet hazinesi, vezir ve beyler için ayrılan haslar çıkartılır geri kalanı da sipahiler arasında tımar ve zeamet olarak dağıtılırdı. Köylüler kanunnamelerdeki kurallara göre vergilerini öderler, yeni bir tahrire kadar köylülerin durumları değişmezdi. Anlaşmazlık hâlinde kadılar, tahrir defterlerini esas alırlardı. Tımarlar bölünemez ve değiştirilemezdi.

CEVAPLAYINIZ

Tımar sisteminin Osmanlı Devleti’nin sosyal yapısına etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Tımar sistemi, Osmanlı Devleti’nin sosyal yapısında sınıf ayrımını ve askeri aristokrasiyi güçlendirmiş olabilir. Bu sistem, toprak sahipliği ve vergilendirme düzenlemelerinde belirgin bir etkiye sahipti ve toplumun farklı kesimlerini ekonomik olarak etkileyebilirdi.

TARTIŞINIZ

Tımar Sistemi’nin siyasi, askerî ve ekonomik yönleri göz önünde bulundurularak bu sistemin Osmanlı savaş organizasyonundaki rolü hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Tımar Sistemi, Osmanlı savaş organizasyonunda askerî aristokrasiyi güçlendiren ve düzenli bir ordu oluşturulmasına katkı sağlayan bir rol oynamıştır. Tımarlı sipahiler, Osmanlı ordusunun temel gücünü oluşturmuş ve savaşlarda etkin bir rol üstlenmiştir. Aynı zamanda, tımarlar ekonomik kaynaklar sağlayarak savaşın finansmanına katkıda bulunmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!