“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75
Timur’un Anadolu’da bulunduğu kısa sürede yaptığı tahribat, Anadolu’nun ve Osmanlı Devleti’nin geleceğini etkilemiştir. Devlet ve toplum hayatında, onarılması uzun yıllar alacak derin yaralar açmıştır. Osmanlı Devleti bir süre padişah- sız kalmış, ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü parçalanmıştır. Bu dönemde Osmanlı coğrafyasında tam bir belirsizlik ve karışıklık hüküm sürmüştür.
Ankara Savaşı’ndan sonra Saruhanoğulları, Karamanoğulları, Aydınoğulları, Candaroğulları, Menteşeoğulları, Hamitoğulları, Tekeoğulları ve Germiyanoğulları beylikleri yeniden kurulmuştur.
Osmanlı Devleti, Anadolu’da Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir’de hâkimiyetini devam ettirmiştir. Beypazarı, Sivrihisar, Kayseri gibi Osmanlı Devleti’ne ait bazı şehir ve kasabalar Karamanoğullarının egemenliğine girmiştir. Timur bir süre daha Anadolu’da fetihlerde bulunmuş, bazı emîrlerini buralarda görevlendirmiştir.
Yıldırım Bayezid-Timur mücadelesinin Anadolu’ya yansımaları nelerdir? Yazınız.
- Cevap: Yıldırım Bayezid-Timur mücadelesinin Anadolu’ya yansımaları, büyük bir siyasi ve askeri etki yaratmıştır. Timur’un Anadolu’ya yönelik seferleri, Osmanlı İmparatorluğu’nu zayıflatarak iç karışıklıklara ve taht kavgalarına yol açmıştır. Bu durum, Anadolu’da Osmanlı hakimiyetinin sarsılmasına ve bölgesel güçlerin yükselmesine zemin hazırlamıştır. Ayrıca, Timur’un seferleri sonucunda Anadolu’nun bazı bölgelerinde yıkım ve talan yaşanmış, ekonomik ve sosyal dengeler bozulmuştur.
Düşünceleriniz
Fetret Devri’nin yaşanmasında Türk veraset anlayışının etkileri neler olabilir? Yazınız.
- Cevap: Fetret Devri’nin yaşanmasında Türk veraset anlayışının etkileri şunlar olabilir: Türk toplumunda yaygın olan “kanun-u esasi” prensibi, yani tahtın doğal mirasçılar arasında bölünmesi yerine tek bir kişiye geçmesi fikri, Osmanlı İmparatorluğu’nun taht kavgaları ve iç çatışmalara yol açan fetret dönemini tetiklemiştir. Bu anlayış, tahtın meşruiyetine ve istikrarına zarar vermiş ve rekabetçi bir hale gelmiştir.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap