Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

Anadolu’da, Selçuklulardan sonra kurulan Osmanoğullan, Karesioğulları, Saruhanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Hamitoğulları, Germiyanoğulları, Karamanoğulları, Candaroğulları, Dulkadiroğulları, Ramazanoğulları, Eretnaoğulları gibi Türk beylikleri uzun süre birbirleriyle iktidar mücadelesine girmişlerdir.

Birbirleriyle sürekli mücadele eden bu beylikler, Orhan Gazi’nin vefatından II. Murat’ın vefatına kadar Fetret Dönemi (1402-1413) dâhil her saltanat değişiminde Osmanlıların aleyhine birlikte hareket etmişlerdir. Osmanlı Devleti (Harita 2.4) ise Anadolu’da dikkatli davranmış, doğudaki beylikleri himaye eden Timur, Akkoyunlu ve Memlûk devletlerine karşı ihtiyatlı bir siyaset izlemiştir. Bu sebeplerden Osmanlıların Anadolu’daki Türk siyasi birliğini sağlaması, Rumeli fetihlerine göre daha zor olmuştur.

Osmanlılar, Anadolu Türk beyliklerini kendi topraklarına dâhil ederken farklı yöntem ve stratejiler izlemiştir. Bu yöntemler arasında dostane ilişkiler geliştirmek, akrabalık ilişkileri kurmak, para ile toprak satın almak ve savaşmak vardır. Onlara karşı askerî, hukuki ve siyasi mücadelelerinin yanı sıra psikolojik olarak da mücadele etmek zorunda kalmışlardır. Osmanlıların bütün bu çabalarının odağında devletin merkeziyetçi yapısını güçlendirmek vardır.

Aşağıdaki haritayı inceleyerek soruyu cevaplayınız.

Haritadaki siyasi teşekküller incelendiğinde Osmanlı Devleti’nin Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerinin sonucu hakkında ne gibi çıkarımlar yapılabilir? Yazınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin Anadolu Türk siyasi birliğini sağlama amacı, bölgedeki diğer siyasi teşekküller ile olan ilişkilerini ve stratejilerini derinden etkilemiştir. Osmanlı, Anadolu’daki Türk beyliklerini birleştirerek ve bölgedeki diğer güçlerle olan ilişkilerini yöneterek bölgesel istikrar ve güç kazanmayı hedeflemiştir. Dulkadiroğlulları, Ramazanoğulları ve Candaroğulları gibi beyliklerle ilişkiler kurarak ve onları zaman zaman kendi egemenliği altına alarak Anadolu’da Türk siyasi birliğini güçlendirmeye çalışmıştır. Aynı zamanda, Bizans İmparatorluğu, Ceneviz Kolonisi ve Trabzon Rum İmparatorluğu gibi diğer siyasi oluşumlarla da diploması ve askeri harekatlar aracılığıyla mücadele ederek Anadolu’da hakimiyetini pekiştirmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!