“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21
1.3. ANADOLU’NUN İLK TÜRK SİYASİ TEŞEKKÜLLERİ
Konargöçer yaşam tarzını sürdüren veya şehirlerde yaşayan Türkler, dalga dalga Anadolu’ya göç etmişlerdir. Yerleşik hayata geçenler, genellikle fethedilen eski şehirlerin yakınına yerleşerek önceki mesleklerini ve faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Konargöçerler ise genellikle hayat tarzlarına uygun gördükleri yaylalara, vadilere, otlaklara, sulak ovalara, dere kenarları ve ormanlık alanlara yerleşerek hayvancılık ve ziraat ile uğraşmaya devam etmişlerdir.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri
Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucu unsuru olan Türkmenlerin kaldıkları bölgelerde yeni göçlerle barınmaları zorlaşmış ve bu durum onlar için yeni yurt bulmayı zorunlu kılmıştır. Selçuklu sultanları ve beyleri bu sorunu gidermek için Türkmenleri iskân edecek yeni yerler bulmak ve fetihler yapmak üzerine stratejiler geliştirdiler. Ayrıca o dönemde büyük bir bölümü Bizans hâkimiyetinde olan Anadolu coğrafyası, tabiat ve iklim şartları bakımından Türk hayat tarzına en uygun bölgeydi.
Türkler, istila ve işgal amacı gütmeyen fetihlerle Anadolu’yu yeni bir Türk vatanı yapmak istiyorlardı. Türklerin Anadolu’ya yönelmelerinin diğer bir nedeni ise Anadolu’nun coğrafi, jeopolitik ve stratejik konumunun elverişli olmasıydı. Büyük Selçuklu Devleti, ülkelerin fethedilmesinde yararlılık gösteren hanedan mensupları ve emîrlere fethedilen yerlerin yönetimini vermekteydi. Bu yöneticiler, kendi himayelerindeki toprakları idare ettikleri gibi yeni fetih ve ilhaklarla sınırlarını da genişletiyorlardı. Anadolu’yu fetheden Türk beyleri, siyasi olarak Büyük Selçuklu sultanına bağlıydılar ve idari uygulamalarda onun emirlerini de yerine getiriyorlardı. 1071 Malazgirt Meydan Savaşı’ndan sonra Selçuklu komutanlarının ve beylerinin yönetimine fethettikleri yerlerin bırakılması Anadolu’da ilk Türk beyliklerinin (Harita 1.3) kurulmasını sağlamıştı.
Harita Analizi
Aşağıdaki haritayı inceleyerek soruyu cevaplayınız.
Türk beylerine fethettikleri yerlerin yönetiminin verilmesi Anadolu’da nasıl bir siyasi yapının oluşmasına sebep olmuştur? Çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Türk beylerine fethettikleri yerlerin yönetiminin verilmesi, Anadolu’da feodal bir siyasi yapı oluşmasına yol açmıştır. Bu dönemde Türk beyleri, kendi bölgelerinde özerklik kazanmışlar ve bu bölgeleri kendi hükümetleri altında yönetmişlerdir. Bu feodal düzen, beyliklerin ortaya çıkmasına ve bağımsız siyasi otoritelerin oluşmasına neden olmuştur. Bu yapı, Türklerin Anadolu’da kendi siyasi kimliklerini oluşturmasına ve bağımsız beyliklerin ardından Osmanlı Devleti’nin kurulmasına zemin hazırlamıştır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap