“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19
büyümesini sağlamıştır. Büyük Selçuklu Devleti’nin Türkler açısından tarihte oynadığı en önemli rol ise ana vatan Orta Asya’dan binlerce kilometre uzakta Asya ile Avrupa’nın birleştiği bir noktada (Anadolu’da) Türklere yeni bir vatan kazandırmasıdır.
Türkler için bugün üzerinde yaşadıkları Anadolu’nun vatan olması kolay olmamıştır. Özellikle Oğuz Türkmenleri Anadolu’ya gelmek için uzun ve zorlu yollardan geçmiştir. Oğuzlar, Anadolu’da tutunmak için Bizans, Ermeni, Gürcü ve Haçlı birliklerine karşı büyük mücadeleler vermişlerdir.
XI. yüzyılda Çağrı Bey’in Anadolu’ya yaptığı keşif harekâtında Oğuzlar önemli rol oynamıştır.
Bu harekât sonrasında Oğuz beyleri Anadolu’ya akınlar düzenlemişlerdir. Bu akınlar, daha çok Anadolu’yu tanıma amacıyla yapılan ve Bizans- Gürcü kuvvetlerini vurkaç taktikleriyle yıpratan akınlardır. 1048 Pasinler Savaşı’nda Selçukluların zafer kazanmasından sonra Bizans’a yönelik akınlar daha da artmıştır. Pasinler Zaferi’nden sonra Oğuzlar, Bizans sınırındaki faaliyetlerini artırarak önemli kale ve üsleri ele geçirmiştir. Türklerin artan akınlarından rahatsız olan Bizans, yeni ve büyük ordularla Selçukluların gelişini engellemeye çalışmıştır. Anadolu’nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Meydan Savaşı’nda kazanılan zaferle Selçukluların Anadolu’yu yurt edinme süreci başlamıştır.
Oğuzlar, Sultan Alp Arslan’ın yönlendirmesiyle kafileler hâlinde Anadolu’ya yerleşmeye başlamıştır. Anadolu’yu yurt tutan ve her birinin kendine ait özgü tamgaları (Tablo 1.2) bulunan Oğuzlar, Selçuklulardan önce boy birlikleri hâlinde beylik statüsündeki siyasi yapılarda yer almışlardır.
Oğuzlar, içinde bulundukları siyasi yapılardan ayrılarak sonraki dönemlerde tarih sahnesine çıkacak Selçuklu, Osmanlı gibi devletlerin kurucuları ve gerçek sahipleri olmuşlardır. XI. yüzyıldan itibaren Selçukluların Anadolu’ya başlattıkları akınlar ve nüfusun süreklilik gösteren Türk göçleri ile desteklenmesi, Anadolu’nun bir Türk vatanı hâline gelmesini sağlamıştır.
Tamgalar; Türklerin siyasi, sosyal ve kültürel hayatında nasıl bir tarihsel öneme sahip olabilir? Yazınız.
- Cevap: Tamgalar, Türklerin tarihsel kimliklerini ve aidiyetlerini ifade eden önemli sembollerden biridir. Siyasi, sosyal ve kültürel hayatta tamgalar, Türk kabilelerinin ve devletlerinin armalarında kullanılarak toplulukları temsil etmiş, aynı zamanda Türklerin yazılı kültürünü oluştururken önemli bir rol oynamıştır. Bu semboller, Türklerin tarih boyunca coğrafi yayılımlarını, devlet kurma süreçlerini ve kültürel değişimlerini yansıtan birer tarihi belge olarak kabul edilirler.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap