“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103
Mâverâünnehir ve Horasan bölgelerinden Anadolu’ya göç eden âlim ve mutasavvıflar, yerleştikleri köy ve kasabalarda tekkeler veya zaviyeler kurmuşlardır. Bu müesseseler, bir taraftan bölgeyi bayındır hâle getirirken bir taraftan da İslam inancının Anadolu’nun en ücra köşesine kadar yayılmasını sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nde toplum, yönetici sınıf ve reaya olmak üzere iki ana sosyal gruptan oluşmuştur. Osmanlı’da devletin temel amacı, fetihlerle yeni topraklar ele geçirmek ve İslam dinini yaymaktır. Hâkim olan bu düşünceyle devlet içinde askerî görevler daha öne çıkmış ve bu nedenle yönetici sınıfa genel olarak askerîler denmiştir. Askerî sınıf üç ana bölümden oluşmaktadır: Seyfiye, ilmiye ve kalemiye.
Osmanlı Devleti’nde saray çevresi ve şehirlerde daha çok yazılı ve kitabi kültür hâkim iken taşrada ise tasavvuf ve alplık akımlarıyla gazilerin ve dervişlerin etkili olduğu Türk sözlü kültürü egemendi. Osmanlı şehirleri; dinî, sosyal, ekonomik, kültürel, idari ve hukuki kurumların toplu hâlde bulunduğu örgütlenmiş büyük yerleşim yerleridir. Kuruluşundan itibaren Osmanlılar, iskân ve istimâlet politikalarıyla yerleşik hayatı önceleyen faaliyetlerde bulunmuşlardır. Osmanlı şehirleri, aynı zamanda kültür merkezi hüviyeti göstermiştir. Osmanlı Devleti’nin sınırları genişleyince Osmanlı’ya dâhil olan yeni yerler ve kültürler, Osmanlı sanatını etkilemiş ve şekillendirmiştir.
ÜNİTEYE HAZIRLIK
1. “Türk tasavvuf önderleri” ifadesi size hangi isimleri çağrıştırıyor?
- Cevap: “Türk tasavvuf önderleri” ifadesi, Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bayram-ı Veli, Yunus Emre, Şems-i Tebrizi gibi isimleri çağrıştırabilir.
2. İlim insanlarının devlet yönetimine ve yöneticilerine etkileri neler olabilir?
- Cevap: İlim insanlarının devlet yönetimine etkileri, danışmanlık, eğitim, hukuk, bilim ve kültür alanlarında sağladıkları katkılarla olabilir. Bilgi ve fikirleriyle yöneticilerin kararlarını şekillendirebilirler.
3. Kültürel değerlerin geleceğe aktarılmasında hangi unsurlar etkili olabilir?
- Cevap: Kültürel değerlerin geleceğe aktarılmasında aile, eğitim kurumları, müze ve arşivler, kültürel etkinlikler, gelenekler ve yazılı eserler etkili unsurlar olabilir.
4. Zanaat ile sanat arasındaki benzer ve farklı yönler neler olabilir?
- Cevap: Zanaat ve sanat, her ikisi de yaratıcılığı ve beceriyi gerektiren alanlardır. Farkları, sanatın daha çok estetik ve ifadesel bir amacı olması, zanaatın ise daha çok işlevsel bir amacı olmasıdır. Sanat daha özgür bir ifadeye sahiptir, zanaat ise genellikle belirli bir işin üretimine odaklanır.
10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap